Gebakken keiformaat: welke kies ik?
Gebakken klinkers keiformaat zijn een uitstekende keuze voor het creëren van een sfeervol terras of een robuuste oprit. Keiformaten worden vaak zo genoemd vanwege het keperverband waarin ze gelegd kunnen worden. Dit verband geeft een uniek effect en lijkt op een zigzag- of visgraatmotief. De afmetingen van keiformaat klinkers variëren sterk per fabrikant. De keiformaat klinkers verschillen qua lengte niet veel van de dik- en waalformaat klinkers, maar zijn wel een stuk breder. In de praktijk is dit rond de 20 x 10 cm (met een dikte van 6, 7, 8 of 10 cm).
Ons assortiment biedt zowel oude gebakken keiformaten, die authenticiteit uitstralen en een uniek karakter toevoegen aan je project, als nieuwe varianten die een moderne, rustieke of tijdloze uitstraling bieden. Laat je inspireren door verschillende legverbanden, zoals het klassieke Halfsteens, het speelse Elleboogverband, of het elegante Visgraatverband. Elk legverband geeft een unieke uitstraling aan je bestrating, waardoor je de mogelijkheid hebt om je tuin volledig naar eigen wens vorm te geven.
Getrommelde of ongetrommelde nieuw gebakken klinkers?
Nieuw gebakken klinkers kan je zowel getrommeld als ongetrommeld krijgen. De sfeer en stijl die je wilt creëren is van invloed op je keuze. We hebben hieronder uitgelegd welke stijl je creëert met de betreffende steen.
Ga voor een authentieke, rustieke look
Hou je van landelijk, rustiek, authentiek en uniek? Kies dan voor oude gebakken keiformaat klinkers óf voor nieuwe gebakken keiformaten met een getrommelde afwerking. Zo krijgt je oprit, tuinpad of terras die unieke look.
Of kies voor strak en morden
Hou je van strakke lijnen, tijdloos design en moderne look? Kies dan voor een ongetrommelde nieuw gebakken klinker.
Diverse afwerkingen zoals bezand, onbezand en wasserstrich (WS).
Nieuw gebakken keiformaat klinkers kunnen geproduceerd worden in verschillende afwerkingen. De soort afwerking bepaald de uiteindelijke "look" van de steen. Bezande stenen worden na productie gemakkelijker uit de mal gehaald, waarbij de bezanding na verloop van tijd slijt voor de uiteindelijke kleur. Wasserstrich stenen zijn onbezand en hebben meteen hun kernkleur, waardoor ze gladder ogen. Over het algemeen hebben onbezande/wasserstrich stenen minder last van algen. Bij keiformaten zit het verschil tussen onbezand en wasserstrich in het productieproces. In een vormbak wordt een onbezande steen een Wasserstrich genoemd, terwijl bij een strengpers de term onbezand wordt gebruikt. Strengpers keiformaten ogen vaak strakker en zijn maatvaster dan vormbak keiformaten.
Oude gebakken keiformaten
Ontdek de tijdloze stijl van oude gebakken keiformaat klinkers, die hun roots hebben in de historische binnensteden, gezellige dorpspleinen en talloze Nederlandse woonwijken. In tegenstelling tot hedendaagse keiformaten werden de authentieke stenen gebakken in ringovens, waarbij het een uitdaging was om een constante temperatuur te handhaven. Dit resulteerde in een levendig palet aan kleurverschillen, waardoor elke keiformaat steen een uniek karakter draagt.
Het productieproces van vroeger betekende ook dat elke steen zorgvuldig werd geselecteerd op diverse kwaliteiten, waarbij met name de wateropname een cruciale rol speelde. Een steen die te veel water opnam, was bijvoorbeeld minder geschikt voor bestrating, maar kon uitstekend dienen bij het metselen van een muur. Door de jaren heen hebben de oude gebakken keiformaat klinkers natuurlijk ook hun eigen identiteit ontwikkeld, gevormd door het gebruik en de invloed van de tijd. Verken de geschiedenis en het unieke karakter van deze speciale stenen voor jouw project.
Keiformaat bestrating voor oprit, tuinpad of terras?
Het kiezen van de juiste keiformaat bestrating is essentieel voor de uitstraling van jouw oprit, tuinpad of terras. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de voorbereidingen bij een oprit, zodat die écht stabiel en stevig wordt.
Voor terrassen
Voor grotere terrassen is het gebruikelijk om klinkers te gebruiken. Veelal wordt waal- of dikformaat gebruikt, maar de keiformaten zijn ook geschikt voor grote terrassen. Terrassen worden ook regelmatig gelegd met klinkers én keramische tegels. Daarnaast kan je aan de slag met verschillende legpatronen, zodat er een creatief en levendige uitstraling ontstaat.
Voor opritten
Als de keuze is gevallen op een gebakken klinker voor in je oprit, is een keiformaat één van de 3 meest toegepaste formaten. Alle gebakken keiformaten die hoger zijn dan 6 cm, zijn geschikt voor een oprit. De draagkracht/dichtheid van de ondergrond is extra essentieel bij het bestraten van een oprit in verband met het gewicht van auto's en voertuigen. Wij adviseren om een laag van 15 - 20 cm gebroken puin aan te brengen en vervolgens een straatlaag tussen 3 en 5 cm schoon hoogzand. Dit moet per laag verdicht worden, met een triller. Dit is de stabiele basis voor een duurzame, functionele oprit. Evenals een elleboog - en visgraat legverband.
Voor tuinpaden
Keiformaten zijn ook geschikt voor tuinpaden. Wanneer het om een smaller tuinpad gaat (80-120 centimeter) raden we aan om te kiezen voor een waal- of dikformaat. Is je tuinpad breder dan 120 centimter, dan kan een keiformaat steen ook een hele mooie keuze zijn. Probeer legverbanden zoals het visgraatverband voor een eigentijdse uitstraling of ga voor het herkenbare kepelverband, daar waar de keiformaat klinker bekend om staat.
Kleuren
Gebakken keiformaten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder Antraciet/Zwart, Rood/Bruin en Zand/Creme.
Veelgestelde vragen over keiformaat klinkers
-
Wat zijn de standaardafmetingen van keiformaat klinkers?De afmetingen van keiformaat klinkers variëren per fabrikant, maar zijn groter dan waalformaat en dikformaat klinkers. In de praktijk is dit ongeveer 20 x 10 x 8 cm (lengte x breedte x hoogte).
-
Waarom kies ik voor keiformaat klinkersKeiformaat klinkers zijn robuuster dan de waal- en dikformaten. Per vierkante meter heb je minder stenen nodig, waardoor je dus ook minder voegen hebt, dit kan een rustiger effect geven.
-
Hoeveel keiformaten per m2?Je hebt ongeveer 48 tot 50 keiformaat klinkers per vierkante meter nodig. Het exacte aantal kan echter variëren, afhankelijk van het merk en het type klei.